ΜΕΡΗ ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙΤΕ

Ελαφονήσι


Το Ελαφονήσι (Ελαφόνησος για πολλούς), βρίσκεται στο νοτιοδυτικότερο άκρο του νομού Χανίων της Κρήτης και είναι κάτι μεταξύ νησιού και χερσονήσου, διότι, για να πάτε θα χρειαστεί να περπατήσετε μέσα στο νερό. Τόπος ιδιαιτέρου φυσικού κάλους και προστατευόμενη περιοχή Natura. Θα έλεγε κανείς οτι η φύση έκανε το θαύμα της εδώ!
Λευκή Άμμος – Τυρκουάζ Νερά
Αυτό που χαρακτηρίζει το Ελαφονήσι και το κάνει μέρος εξωτικό, είναι οι μικρές νησίδες με την πολύ ψιλή λευκή αμμουδιά που ροζίζει σε αρκετά σημεία, η λιμνοθάλασσα που σχηματίζεται και τα τιρκουάζ αβαθή νερά.
Ξενάγηση στην περιοχή Ελαφονησίου
Καθώς θα πλησιάζετε, ο δρόμος είναι κατηφορικός και η περιοχή φαίνεται από μακριά. Θα δείτε μπλε και τιρκουάζ χρώματα της θάλασσας, λευκή αμμουδιά και διάσπαρτους κέδρους.

πηγή

Μπάλος

Η διάσημη λιμνοθάλασσα του Μπάλου βρίσκεται περίπου 56 χλμ βορειοδυτικά των Χανίων και 17 χλμ βορειοδυτικά της Κισσάμου. Είναι μια ρηχή αμμουδερή παραλία που σχηματίζεται ανάμεσα στη Χερσόνησο ης Γραμβούσας και το μικρότερο Ακρωτήριο Τηγάνι, κάτω από τον επιβλητικό ορεινό όγκο του Γεροσκίνου. Ο Μπάλος αποτελεί σίγουρα την πιο πολυφωτογραφημένη παραλία της Κρήτης, ένα πολύ αγαπημένο θέμα όλων των τουριστικών οδηγών της Ελλάδας. Είναι διάσημος για τα γαλαζοπράσινα νερά του, την άγρια φυσική ομορφιά και το υπέροχο εξωτικό τοπίο. Το καλοκαίρι, η παραλία κατακλύζεται καθημερινά από εκατοντάδες επισκέπτες, οι οποίοι φτάνουν ως επί το πλείστον με καραβάκι από την Κίσσαμο.
Η λιμνοθάλασσα του Μπάλου έχει άσπρη άμμο και εξωτικά λευκά, έντονα γαλαζοπράσινα και τυρκουάζ νερά. Η θάλασσα είναι πολύ ρηχή και ζεστή, ιδανικός προορισμός και για μικρά παιδιά. Σε πολλά μέρη η άμμος έχει ένα υπέροχο ροζ χρώμα, που προέρχεται από τα θρυμματισμένα κελύφη κοχυλιών. Πιο πέρα από τα βράχια τα νερά είναι πιο βαθειά και πιο κρύα, ιδανικά για μάσκα. Όπως και γύρω περιοχή, είναι ενταγμένες στο πρόγραμμα προστασίας Natura, με σπάνια είδη χλωρίδας και πανίδας.

πηγή

 

Φρούριο Φιρκάς

 

Στη βορειοδυτική πλευρά του λιμανιού της πόλης των Χανίων, οι Βενετοί κατασκεύασαν το Revellino del Porto, ένα οχυρωματικό έργο για την προστασία του λιμανιού. Η κατασκευή του ξεκίνησε περίπου στα μέσα του 16ου αι. και ολοκληρώθηκε μερικά χρόνια πριν την πτώση της πόλης και την κατάληψή της από τους Τούρκους το 1645.
Το κάστρο βρίσκεται στο βορειοδυτικό άκρο του ενετικού λιμένα των Χανίων. Σε περίπτωση πολιορκίας, μια χοντρή αλυσίδα από τον Φιρκά μέχρι τη βάση του φάρου στο άλλο άκρο της εισόδου, έκλεινε το λιμάνι. Αν και το κάστρο είναι Βενετσιάνικο, το σημερινό όνομά του είναι τουρκικό. Οι Ενετοί αποκαλούσαν το κάστρο Revellino. Οι Τούρκοι το χρησιμοποιούσαν κυρίως σαν στρατώνα. Ο στρατώνας στα τούρκικα είναι Φίρκα.
Εσωτερικά ο χώρος ήταν διαμορφωμένος με κατάλληλα κτίσματα σε στρατώνες και αποθήκες πολεμικού υλικού. Επίσης ήταν η έδρα του στρατιωτικού διοικητή της πόλης. Στο μέσον περίπου της αυλής υπάρχει μια μεγάλη θολωτή δεξαμενή που συγκέντρωνε τα βρόχινα νερά των στεγών. Τη βόρεια πλευρά του Revellino καταλαμβάνει το συγκρότημα των έξι συνεχόμενων θόλων στους οποίους υπήρχαν οι μεγάλες κανονιοθυρίδες (casematte) μία σε κάθε θόλο, σχεδιασμένες έτσι ώστε τα πυρά των πυροβόλων να καλύπτουν την είσοδο του λιμανιού.

πηγή

Φάρος

 

Πάνω από 5 αιώνες στέκεται ο φάρος του παλιού λιμανιού των Χανίων. Ο φάρος που έχει γίνει σήμα αναγνώρισης της πόλης σ’ όλο τον κόσμο. Η ιστορία του συνδέεται με την ιστορία του λιμανιού. Το 1212μ.χ. οι Ενετοί κατέκτησαν όλη την Κρήτη. Τότε αποφάσισαν να οικοδομήσουν μια νέα πόλη πάνω στην αρχαία Κυδωνία (τα σημερινά Χανιά). Το λιμάνι δεν είναι όλο φυσικό. Αρχίζει να κατασκευάζεται ανάμεσα στο 1320 και 1356μ.χ. το έργο συνεχίστηκε για τα επόμενα 200 χρόνια οπότε κατασκευάστηκε και ο φάρος σε διαφορετική μορφή από τη σημερινή. Από το 1645 μέχρι το 1830 στην Κρήτη παρέμεναν Τούρκοι κατακτητές. Αυτοί δεν χρησιμοποιούσαν το λιμάνι των Χανίων αλλά αυτό της Σούδας. Έτσι με τα χρόνια ο φάρος καταστράφηκε αφού κανείς δεν φρόντιζε για την συντήρησή του. Το 1830 οι Aγγλοι έδωσαν την Κρήτη στους Αιγύπτιους. Τότε έγιναν πολλά δημόσια έργα. Ο φάρος επισκευάστηκε πάνω στην αρχική του βάση. Όμως ο νέος φάρος είναι διαφορετικός από τον παλιό, μοιάζει πιο πολύ με μιναρέ. Έχει εσωτερική σκάλα που οδηγεί σε μπαλκόνι με γυάλινο πυργίσκο. Έρευνες που έγιναν τον τελευταίο καιρό για την αντικατάσταση του φάρου έδειξαν ότι η βάση του φάρου που είναι Ενετική χωρίζεται από τον υπόλοιπο φάρο με ξύλινη σχάρα.

πηγή

Φαλάσαρνα

 


Η μαγευτική παραλία της Φαλάσαρνας βρίσκεται 59 χλμ δυτικά των Χανίων και 17 χλμ δυτικά της Κισσάμου, στο δυτικό τμήμα της Χερσονήσου της Γραμβούσας. Στο βόρειο τέρμα της παραλίας βρίσκονται ερείπια της Ελληνορωμαϊκής πόλης της Φαλάσαρνας. Η Φαλάσαρνα αποτελεί μια από τις διασημότερες παραλίες της Ελλάδας, καθώς έχει βραβευτεί στο παρελθόν ως η καλύτερη παραλία της Κρήτης και μια από τις 10 καλύτερες παραλίες στην Ευρώπη. Εκτείνεται σε μια πολύ μεγάλη έκταση και αποτελείται ουσιαστικά από 5 συνεχόμενες παραλίες, με τις δύο κεντρικότερες να είναι οι πιο αγαπημένες.
Η άμμος είναι ανοιχτόχρωμη, δίνοντας στο νερό ένα τροπικό χρώμα. Πράγματι, αν είσαστε τυχεροί και έρθετε μια μέρα που δεν φυσάει από δυτικά, πράγμα λίγο σπάνιο στη Δυτική Κρήτη το καλοκαίρι, τότε θα μαγευτείτε από τη θάλασσα και τα γαλαζοπράσινα νερά της. Η κύρια παραλία της Φαλάσαρνας ονομάζεται Παχειά Άμμος και είναι μια εξωτική πλατιά αμμουδιά με μήκος 1 χλμ. Είναι αυτή που δέχεται τον περισσότερο κόσμο στην περιοχή, αλλά λόγω του μεγάλου της μεγέθους φαίνεται πάντα άδεια.Υπάρχουν ομπρέλες και λίγα αναψυκτήρια, όπου μπορείτε να προμηθευτείτε τα απαραίτητα.
Η περιοχή γύρω από τη Φαλάσαρνα είναι μαγευτική και έχει ενταχθεί στις προστατευόμενες περιοχές Natura. Αν έχετε χρόνο και αναζητείτε κάτι ρομαντικό, μπορείτε να περιμένετε το ηλιοβασίλεμα, το οποίο θεωρείται το καλύτερο στην Κρήτη. Πως θα μπορούσε να μην είναι το καλύτερο, μέσα σε ένα μαγευτικό τοπίο και χωρίς κανένα οπτικό εμπόδιο να παρεμβάλεται ανάμεσα στην παραλία και τον ορίζοντα.

πηγή

Δημοτική Αγορά

 

Η Δημοτική αγορά βρίσκεται στο κέντρο των Χανίων, στο σημείο που σήμερα χτυπά η καρδιά της πόλης, εκεί όπου στεκόταν επί Ενετοκρατίας ο κύριος προμαχώνας των οχυρώσεων. Μέχρι τα μέσα και τέλη του 19ου αιώνα εδώ ήταν η άκρη της πόλης. Σε αυτό το χώρο βρίσκονταν πρόχειρα εγκατεστημένα κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, καταστήματα λαχανικών, χάνια κλπ. Όπως θα λέγαμε με σύγχρονους όρους, εδώ ήταν η υπαίθρια λαϊκή αγορά όπου οι χωρικοί έφερναν τα προϊόντα τους να τα πουλήσουν.
Η εικόνα που παρουσίαζαν ήταν άσχημη για αυτό ο δήμος Χανίων αποφάσισε το 1908 να καλλωπίσει το μέρος χτίζοντας μία δημοτική αγορά. Σε σχέδιο του ντόπιου μηχανικού Δρανδάκη, ακολουθώντας το πρότυπο της σκεπαστής αγοράς της Μασσαλίας, ξεκίνησε το χτίσιμο το 1911.
Η δημοτική αγορά χτίστηκε εκεί που βρίσκονταν ο ενετικός προμαχώνας Piatta forma. Φυσικά για να συμβεί αυτό προηγήθηκε η κατεδάφιση μεγάλου μέρους των ενετικών τειχών στα πλαίσια του εκσυγχρονισμού και της ανάπτυξης της πόλης. Τα μέτρα για την προστασία των βυζαντινών και βενετικών οχυρώσεων θεσπίστηκαν πολύ αργότερα, τη δεκαετία του 1960.
Η Δημοτική αγορά εγκαινιάστηκε το 1913 από τον Ελευθέριο Βενιζέλο. Εχει σχήμα σταυρού και 4 πόρτες, μία σε κάθε πτέρυγα, που κλείνουν για να παρέχουν ασφάλεια στα καταστήματα που στεγάζονται εδώ. Στεγάζει 76 καταστήματα μεταξύ άλλων κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, φαρμακείο, παντοπωλεία κλπ. Αποτελεί αρχιτεκτονικό στολίδι για τα Χανιά και είναι μία από τις εντυπωσιακότερες στο βαλκανικό χώρο.

πηγή

Τάφη του Βενιζέλου


Ένα από τα πιο δημοφιλή σημεία που προσφέρουν πανοραμική θέα προς τα Χανιά, είναι οι Τάφοι των Βενιζέλων, λίγα χιλιόμετρα ανατολικά από την πόλη, στο δρόμο για το Ακρωτήρι και το αεροδρόμιο. Εδώ βρίσκονται οι τάφοι του χαρισματικού Έλληνα πολιτικού – και επτά φορές πρωθυπουργού της Ελλάδας – Ελευθέριου Βενιζέλου και του γιού του Σοφοκλή Βενιζέλου, που διατέλεσε επίσης πρωθυπουργός της Ελλάδας από το 1943 μέχρι το 1952.
Οι δύο τάφοι των Βενιζέλων, ο ένας αντικριστά στον άλλο, βρίσκονται μέσα σ’ ένα πανέμορφο πάρκο με κήπους, λιθόστρωτα δάπεδα, δρομάκια, σκαλοπάτια και πεζούλια, κάτω από την σκιά των πεύκων, ενώ αυτό που προσδίδει φοβερή ομορφιά στο χώρο είναι το γαλάζιο της θάλασσας και η πανοραμική θέα στα Χανιά και στην ευρύτερη περιοχή.
Στο ίδιο αυτό σημείο βρίσκεται η μικρή εκκλησία του Προφήτη Ηλία και το άγαλμα του Σπύρου Καγιαλεδάκη ή Καγιαλέ που στις 9 Φεβρουαρίου του 1897 (Επανάσταση του 1897), την ώρα του μεγάλου βομβαρδισμού των επαναστατημένων Κρητικών από το στόλο των Μεγάλων Δυνάμεων, αυτός έκανε το κορμί του κοντάρι για να σηκώσει ψηλά την Ελληνική σημαία που οι οβίδες των καραβιών είχαν ρίξει στο έδαφος.

πηγή

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗ ΦΥΣΗ

Βοτανικό Πάρκο

 

Μια έκταση διακοσίων περίπου στρεμμάτων σας περιμένει να γνωρίσετε φρουτόδεντρα από όλο τον κόσμο, βότανα, φαρμακευτικά αλλά και καλλωπιστικά φυτά σε ένα πάρκο αλλιώτικο, όπου η διαμόρφωση του εδάφους και το μικροκλίμα της περιοχής το καθιστούν παράδεισο για εκατοντάδες φυτά και ζώα!
Οι επισκέπτες μπορούν να γνωρίσουν τα περισσότερα από 150 είδη φρουτόδεντρων μαζί με τα δεκάδες βότανα, φαρμακευτικά και καλλωπιστικά φυτά που φιλοξενεί, απολαμβάνοντας τον περίπατό τους σε ένα καταπράσινο φυσικό περιβάλλον. Μεγάλο μυστικό για να απολαύσετε στο maximum την επίσκεψή σας είναι να περιπλανηθείτε στα μονοπάτια του Βοτανικού πάρκου αργά και νωχελικά, κάνοντας στάσεις ανάπαυσης στα πολλά σημεία όπου προσφέρονται. Έτσι θα έχετε την ευκαιρία να εκτιμήσετε πραγματικά την ομορφιά που θα συναντήσετε.
Το θεαματικό σκηνικό συνθέτουν σπάνια δείγματα της τοπικής χλωρίδας και πανίδας αλλά και άλλες τροπικές και υποτροπικές ποικιλίες από όλο τον κόσμο. Το καταπράσινο τοπίο συμπληρώνει η λίμνη στο κάτω μέρος του πάρκου που προσφέρει στέγη και προστασία σε πάπιες, χήνες και άλλα υδρόβια πουλιά (και σπάνια είδη) ενώ ακόμη και γεράκια πετούν στην περιοχή.

πηγή

Ναυτικό Μουσείο


Στην είσοδο του λιμανιού των Χανίων βρίσκεται το φρούριο Φιρκά, το οποίο κατασκεύασαν οι Ενετοί (1204-1669) για να εγκαταστήσουν την τοπική φρουρά.
Μετέπειτα οι Οθωμανοί (1669-1898) το χρησιμοποίησαν για τον ίδιο σκοπό και εγκατέστησαν τη Διοίκηση της Μεραρχίας. Από τότε παράμεινε η ονομασία «Φιρκά» που στα Οθωμανικά Τουρκικά σημαίνει στρατώνας. Εδώ την 1η Δεκεμβρίου 1913 υψώθηκε η Ελληνική σημαία επισφραγίζοντας την ένωση της Κρήτης με τη μητέρα Ελλάδα.
Στην είσοδο του Φρουρίου αυτού βρίσκεται το Ναυτικό Μουσείο Κρήτης που ιδρύθηκε για να στεγάσει και να διαφυλάξει τις Ναυτικές μας παραδόσεις και ειδικότερα της Κρήτης που υπήρξαν πηγή Εθνικής Επιβίωσης, προόδου και μεγαλείου της Χώρας.
Προικοδοτήθηκε από το Πολεμικό Ναυτικό και λειτουργεί με την αμέριστη συμπαράσταση της Αντιπεριφέρειας Χανίων, του Δήμου Χανίων και του Ναυστάθμου Κρήτης.

πηγή

Σειτάν Λιμάνια

 

Η παραλία του Στεφάνου βρίσκεται δίπλα στην περιοχή Σεϊτάν Λιμάνια, 22 χλμ βορειοανατολικά των Χανίων και 2 χλμ ανατολικά του χωριού Χωρδάκι, στην ανατολική μεριά του Ακρωτηρίου Χανίων. Το όνομα Σεϊτάν Λιμάνιασημαίνει Καταραμένα Λιμάνια στα Τουρκικά και προέρχεται από το γεγονός ότι τα νερά και τα ρεύματα της περιοχής είναι επικίνδυνα. Δίπλα βρίσκονται τρεις παράλληλοι στενόμακροι όρμοι, πολύ καλά προστατευμένοι από το κύμα.
Μέσα στο άγριο τοπίο με τους κάθετους βράχους και την άγρια ομορφιά, ξαφνιάζει η στενόμακρη μικροσκοπική παραλία του Στεφάνου με τα βαθυγάλανα νερά. Η παραλία αποτελείται από χαλίκι και άμμο, που μεταφέρονται από τα γειτονικά νταμάρια μέσω του φαραγγιού Δι(μ)πλοχάχαλο.
Στην παραλία έρχεστε με επιβατικό αυτοκίνητο, το οποίο σταθμεύετε ψηλά, κοντά στο ναό του Αγίου Σπυρίδωνα. Από εκεί σύντομο αλλά πολύ απότομο μονοπάτι, κατηφορίζει στην παραλία σε περίπου 5′-10′. Για την κατάβαση φροντίστε να έχετε μαζί σας αθλητικά παπούτσια και σε καμία περίπτωση μη φοράτε παντόφλες.

πηγή

Ο καθεδρικός ναός της Παναγίας
(Παναγία Τριμάρτυρη)

Η Παναγία Τριμάρτυρη είναι πολιούχος της πόλης των Χανίων. Το κεντρικό της κλίτος είναι αφιερωμένο στα Εισόδια της Θεοτόκου (άρα γιορτάζει στις 21 Νοεμβρίου). Το βόρειο κλίτος αφιερώνεται στον Άγιο Νικόλαο και το νότιο στους Τρεις Ιεράρχες.
Ο ναός είναι κτισμένος στη θέση προγενέστερου ναού που φέρεται να υπήρχε ήδη από τον 14ο αιώνα. Αργότερα με την κατάκτηση της πόλης από τους Τούρκους το 1645 ο ναός μετατράπηκε σε σαπωνοποιείο χωρίς να αλλάξει κάτι στη διαρρύθμιση του.
Από εκεί κι έπειτα η ιστορία μπλέκεται με τους τοπικούς θρύλους. Η επιχείρηση της σαπωνοποιίας από ότι φαίνεται ναυάγησε κι ο Μουσταφά Πασάς που ήταν τότε πρωθυπουργός παραχώρησε τον χώρο στους χριστιανούς για την ανέγερση νέου ναού.
Ο θρύλος λέει ότι ο Μουσταφά πήρε αυτή την απόφαση όταν με τη βοήθεια της Παναγίας, το παιδί του που είχε πέσει σε παρακείμενο πηγάδι σώθηκε.
Η ανέγερση του ναού ολοκληρώθηκε το 1860, παίρνοντας τη μορφή που βλέπουμε σήμερα: τρίκλιτη βασιλική με υπερυψωμένο το μεσαίο κλίτος και πολλά αρχιτεκτονικά στοιχεία που έμειναν στην τοπική παράδοση από τα χρόνια της Βενετοκρατίας, όπως λαξευτοί πεσσοί, γείσα κ.ά. Τότε επέστρεψε και η εικόνα των Εισοδίων την οποία είχε πάρει μαζί του ο τελευταίος τεχνίτης του σαπωνοποιείου.

Ο ναός συνδέθηκε άμεσα με την ιστορία της πόλης, χρησιμοποιήθηκε πολλές φορές σαν καταφύγιο, και υπέστη πολλές φθορές κατά την επανάσταση του 1897 – μάλιστα την ανακαίνιση της ανέλαβε ο Τσάρος της Ρωσίας, με δωρεά του οποίου κατασκευάστηκε και το καμπαναριό – αλλά και από το βομβαρδισμό των Χανίων τον Μάιο του 1941.

πηγή

Φαράγγι της Σαμαριάς

 

Ένα βραχώδες έργο της Φύσης αγγίζει την ήρεμη θάλασσα.
«Ένας είναι ο φάραγγας! Όλα τ’ άλλα είναι φαράγγια» διακηρύσσουν οι ντόπιοι αναφερόμενοι φυσικά στο καταπληκτικό φαράγγι της Σαμαριάς με την παγκόσμια αναγνώριση. Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο πως η UNESCO έχει αναδείξει αυτό το φαράγγι ως μοναδικό «απόθεμα βιόσφαιρας». Η περιήγηση σε αυτό θα μας φανερώσει μια καλά κρυμμένη ιστορία, ενώ το τέλος της διαδρομής μάς επιφυλάσσει μια απρόσμενη έκπληξη, ένα συναρπαστικό αντάμωμα με τα νερά του Λιβυκού πελάγους
Στο νομό Χανίων, στα νότια του οροπεδίου του Ομαλού, σε υψόμετρο 1.200 μέτρων, ξεκινάει το φαράγγι της Σαμαριάς με την άλλη άκρη του να απέχει 12,5 χλμ., ενώ μέχρι τις ακτές του Λιβυκού στην Αγία Ρουμέλη είναι 16 χλμ. στο σύνολο. Το φαράγγι μαζί με τις γύρω πλαγιές και κάποια μικρότερα φαράγγια αποτελεί τον Εθνικό Δρυμό Σαμαριάς ή Λευκών Ορέων.
Η βόρεια είσοδος του φαραγγιού βρίσκεται στη θέση Ξυλόσκαλο. H ονομασία δεν είναι τυχαία, καθώς προέρχεται από έναν κορμό κυπαρισσιού που παλαιότερα είχε διαμορφωθεί σαν σκάλα. Η έντονη κλίση χαρακτηρίζει τα πρώτα στάδια της διαδρομής. Βαθιές και επιβλητικές χαράδρες, πηγές με τρεχούμενο νερό και εντυπωσιακές ρεματιές δημιουργούν ένα ανυπέρβλητο σκηνικό.
Το μονοπάτι που διατρέχει το φαράγγι έχει τη δική του ιστορία, καθώς ανατρέχει στην εποχή της Κρητικής Πολιτείας στα τέλη του 19ου αι., έργο του Μανούσου Κούνδουρου, υπουργού Εσωτερικών και Συγκοινωνιών, έχει μήκος 16 χλμ. και πλάτος 2-2,5 μέτρα, ενώ τα ξύλινα γεφυράκια κατά μήκος του μονοπατιού αφαιρούνται το χειμώνα από τους φύλακες του δρυμού, γιατί αλλιώς παρασύρονται από τα μανιασμένα νερά των χειμάρρων μέχρι το πέλαγος!
Σημαντική πληροφορία για τους επισκέπτες: Για να το διασχίσει κανείς απαιτούνται κατάλληλα υποδήματα και καλή φυσική κατάσταση, αφού πρόκειται για μια διαδρομή τουλάχιστον 6 ωρών. Το φαράγγι είναι επισκέψιμο στο σύνολό του από την 1η Μαΐου ως το τέλος Οκτωβρίου, βοηθούντων και των καιρικών συνθηκών, ενώ μετά τις 7 το απόγευμα πρέπει να έχουν εξέλθει όλοι οι επισκέπτες, καθώς απαγορεύεται η διανυκτέρευση.

πηγή

Χωριό Θέρισο


Το χωριό Θέρισο, με το καταπληκτικό ορεινό τοπίο και το φαράγγι του, βρίσκεται σε υψόμετρο 580 μέτρων, στους πρόποδες των Λευκών Ορέων στα δυτικά της Κρήτης. Το πανέμορφο φαράγγι με το εντυπωσιακό τοπίο φαίνεται από το δρόμο, ο οποίος διασχίζει το φαράγγι για 6 χλμ., συνοδεύοντας τον πλούσιο σε δέντρα δρυμό, ο οποίος περιβάλλεται από το πράσινο των κάστανων και των βελανιδιών. Φυσικά το φαράγγι είναι ιδανικό για μια υπέροχη βόλτα στον καθαρό αέρα του βουνού, και είναι αρκετά δημοφιλές σε αναρριχητές και πεζοπόρους.
Οι ορειβάτες έχουν την ευκαιρία να ξεκινήσουν από το χωριό για να ανέβουν στην ψηλή κορυφή Πάχνες, και ανακαλύψουν πολλές απότομες και εκπληκτικές διαδρομές για αναρρίχηση. Όσοι είναι λιγότερο δραστήριοι μπορούν να επισκεφθούν το φαράγγι, το δάσος και το κοντινό σπήλαιο Σαρακίνα, 2 χλμ. βόρεια του χωριού, με ιστορικά ευρήματα από τη Νεολιθική, Μινωική και Γεωμετρική εποχή, τα οποία μαρτυρούν αρχαιολογικές έρευνες.
Αυτό το φαράγγι και το χωριό είναι μια θαυμάσια πρόταση για ημερήσιο ταξίδι από τα Χανιά. οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν τις πολλές παραδοσιακές ταβέρνες στο μικρό χωριό, που σερβίρουν τόσο το διάσημο κρητικό αρνί και πιάτα με κρέας όσο και άφθονα τοπικά φρέσκα λαχανικά.

πηγή

Λίμνη Κουρνά

 

Η λίμνη του Κουρνά είναι η μεγαλύτερη φυσική λίμνη στην Κρήτη και βρίσκεται μέσα σε ένα μαγευτικό τοπίο, ανάμεσα στις δυτικές πλαγιές των Λευκών Ορέων και την εύφορη πεδιάδα της Γεωργιούπολης. Βρίσκεται πολύ κοντά στο χωριό Κουρνάς, 2.5χλμ νότια από την παραλία της Γεωργιούπολης, 43 χλμ ανατολικά της πόλης των Χανίων και 20 χλμ δυτικά του Ρεθύμνου. Η λίμνη του Κουρνά και τα περίχωρα της αποτελούν ένα πολύ σημαντικό οικοσύστημα για την Ελλάδα, καθώς αυτή η γωνιά της επαρχία Αποκόρωνα είναι από τις λίγες περιοχές της Κρήτης όπου υπάρχει άφθονο γλυκό νερό καθ’όλη τη διάρκεια του έτους.
Το όνομα της πιστεύεται ότι προέρχεται από την αραβική λέξη κουρνά για τη «λίμνη» και το «λουτήρα». Σε αρχαία κείμενα αναφέρεται ως Κορησία, ενώ πιστεύεται ότι υπήρχε κοντά ιερό της Κορησίας Αθηνάς.
Η λίμνη δημιουργείται από την συσσώρευση του υπόγειου νερού που κατεβαίνει από τα Λευκά Όρη και αναβλύζει από την πηγή Αμάτι ή Μάτι, η οποία το καλοκαίρι βγαίνει στην επιφάνεια, ενώ τον χειμώνα βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια της λίμνης. Υπάρχει και μια δεύτερη πηγή που την τροφοδοτεί, αλλά βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια του νερού
Η οικολογική αξία της περιοχής έχει βοηθήσει στην ένταξη της λίμνης στο δίκτυο προστατευόμενων περιοχών Natura 2000. Η λίμνη βρίσκεται μέσα σε ένα καταπράσινο περιβάλλον με σπάνια υδροχαρή φυτά και δέντρα. Το σκοτεινό χρώμα της λίμνης οφείλεται στα φύκια που βρίσκονται στο πυθμένα της.
Εδώ βρίσκουν καταφύγιο πολλά είδη υδρόβιων πτηνών όπως νερόκοτες, πάπιες, ερωδιοί και κορμοράνοι. Επίσης, η λίμνη Κουρνά ήταν ανέκαθεν πολύ γνωστή για τα χέλια της, τα οποία εξακολουθούν να υπάρχουν σε σημαντικούς πληθυσμούς. Ο υδροβιότοπος επίσης φιλοξενεί νερόφιδα και χελώνες.
Η λίμνη Κουρνά είναι ένας από τους αγαπημένους προορισμός για τους επισκέπτες του νησιού, αλλά και τους ντόπιους. Είναι ένα ιδανικό μέρος για χαλάρωμα και για βόλτα. Το καλοκαίρι, ένας περίπατος γύρω από τη λίμνη, με τα γαλαζοπράσινα νερά της, διαρκεί συνήθως λιγότερο από μία ώρα (3.5 χλμ). Στην μια πλευρά της λίμνης υπάρχουν καφετέριες και ταβέρνες με θέα στη λίμνη. Δίπλα στις καφετέριες, το καλοκαίρι, με την υποχώρηση των υδάτων, σχηματίζονται μικρές παραλίες με άμμο, όπου οι επισκέπτες μπορούν να κάνουν μπάνιο.

πηγή

Ελληνικα